El Patrimoni

El paisatge del Priorat és una representació excepcional dels principals contrastos de la mediterrània rural i agrària, fill de la interacció entre l’home i la natura en un espai mediterrani de terra endins. Creiem fermament que la seva diversitat, complexitat, nitidesa i dimensió immaterial –mantingudes al llarg de la història i vives encara avui dia– el fan mereixedor del reconeixement de la UNESCO.

Paisatge agrari històric

El paisatge de Priorat-Montsant-Siurana il·lustra la mil·lenària i contínua interacció entre l’home i la natura i l’evolució del paisatge i la societat al voltant de l’explotació agrícola al Mediterrani. 

Paisatge immaterial

El paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana és molt més d’allò que es veu i es toca, i és d’això que parlem quan ho fem de “paisatge immaterial”. Dit d’una altra manera: el Priorat és un molt bon exemple de la integració dels patrimonis natural, cultural i espiritual de la Mediterrània.

Paisatge enciclopèdic

Al Priorat, el paisatge es mostra com un llibre obert i complet que ens parla d’un territori altament humanitzat que serveix per constatar la lluita per la subsistència en una terra dura que no regala res. Essència singular del paisatge mediterrani, mantingut excepcionalment i amb nitidesa davant la confusió paisatgística creixent de molts altres indrets. 

Paisatge protegit

Existeix una quantitat important de figures de protecció que cobreixen no solament una gran part del territori que es proposa per ser inscrit a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, sinó també una gran part que del territori que es proposa com a entorn de protecció.