La Candidatura

Priorat-Montsant-Siurana és la candidatura de la comarca del Priorat a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, en la categoria de paisatges culturals. Els paisatges culturals reconeixen a escala mundial els espais que il·lustren de manera excepcional la interacció entre l’home i la natura al llarg de la història.

En el cas de Priorat-Montsant-Siurana l’objectiu és el reconeixement internacional de la vàlua d’un model agrícola, que sap harmonitzar la tradició agrària mediterrània encara viva, i la innovació i la creativitat amb projecció de futur.

Els perquès de la candidatura

Perquè tenim valors...

El valor d’un paisatge que mostra un patrimoni conservat amb una nitidesa excepcional, el valor d’un paisatge que té l’agricultura com a protagonista principal i exemplifica la relació cultura i natura, el valor d’un paisatge que conté un patrimoni immaterial fortament relacionat amb la vida al camp i la identitat territorial dels seus habitants.

Perquè sabem...

El paisatge de la comarca és, alhora, un capital i un recurs fràgil que cal posar en valor i gestionar de manera sostenible en benefici de tots. El nostre és un model que es basa en l’equilibri entre la necessària utilització del territori i la salvaguarda de la seva autenticitat.

Perquè hem decidit...

Creiem en un model de desenvolupament sostenible basat en els recursos que tenim, la preservació de la diversitat, l’autenticitat i les relacions de proximitat. Creiem en l’activitat productiva de la comarca, en l’harmonia entre tradició i innovació com a puntal dels productes i de la manera de fer.

Creiem en el paisatge com a element essencial del desenvolupament econòmic i de l’excel·lència dels productes i serveis comarcal.

Creiem en el diàleg entre les persones i en la seva implicació en el procés.

Perquè volem...

Volem situar el paisatge com eix vertebrador del Priorat, un territori que vol esdevenir un referent de l’agricultura mediterrània de terra endins.