La Candidatura del Priorat a Patrimoni de la UNESCO encara una fase decisiva en la qual el món local ha de validar-ne el Pla de Gestió

L’associació Prioritat i el Consell Comarcal del Priorat, impulsors de la candidatura del Priorat a Patrimoni de la UNESCO, amb el suport de la Diputació de Tarragona, s’han reunit aquesta setmana amb els alcaldes de la comarca amb l’objectiu que la validació del Pla de Gestió per part del món local sigui un fet abans que finalitzi el 2016.

Després de les sessions de treball fetes de manera individual amb cada un dels ajuntaments del Priorat, trobades que van servir, entre altres, per detallar els valors de cada municipi i la necessitat de gestionar-ne la seua preservació, la reunió d’aquesta setmana ha permès definir un calendari de sessions, que ha de culminar amb la validació del Pla de Gestió, document que estableix les estratègies, accions i formes de governança per gestionar el paisatge cultural agrícola del Priorat.

Així doncs, a fi que el món local validi el Pla de Gestió, document indispensable per a la candidatura a la UNESCO i complement del dossier en el qual es justifica l’excepcionalitat del bé, s’han programat tres sessions, que s’iniciaran el mes de novembre, amb els interlocutors designats per cadascun dels ajuntament de la comarca.

La primera sessió servirà per aprovar les fitxes de cada municipi, abordar la proposta sobre l’ens de gestió i fer un treball conjunt sobre els aspectes comuns a tots els municipis, de cara a lla coordinació en la gestió, aspecte clau del Pla que es vol presentar. La segona sessió es planteja com una trobada en la qual cal tractar el Pla d’Acció, amb les estratègies i accions concretes que ha de desplegar l’ens de gestió i preparar la sessió de retorn. En aquesta sessió, la darrera de les programades i que tindrà lloc abans que finalitzi l’any, es validarà de manera definitiva el Pla de Gestió per part del món local i institucional.

Joan Vaqué, membre de Prioritat, afirma que “encarem una fase decisiva en el projecte de candidatura, ja que el Pla de Gestió, sorgit de la implicació i consens del territori, ens ha de permetre mantenir vius els valors en els quals aquesta se sustenta”.

Per la seva part, Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal, remarca que “es tracta de culminar un projecte de desenvolupament del territori en el qual fa temps que treballem, i que es fonamenta en acords adquirits en els darrers anys, com la Carta del Paisatge, el Pla Estratègic Comarcal i la Carta Europea de Turisme Sostenible”.