“Des del Govern estem bolcats per què el Priorat sigui un patrimoni col·lectiu no tan sols català, sinó universal”

El conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals de la Generalitat, Raül Romeva, ha encapçalat aquest matí de dilluns (19 de juny) la visita que el cos consular a Barcelona ha fet al Priorat i la cartoixa d’Escaladei, en allò que ha estat la seva sortida anual amb l’objectiu de conèixer millor Catalunya. La visita també ha servit per explicar al cos consular la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la Unesco.

En el seu parlament davant els cònsols dels diferents països a Barcelona, Romeva ha lloat la tenacitat del Priorat, com un territori que ha sabut superar les dificultats per acabar bastint un projecte social d’un enorme interès. "Quan hi ha situacions a la història que destrueixen les pròpies oportunitats, les societats tenen dues opcions: reinventar-se o emigrar; aquí van decidir reinventar-se", ha afirmat el conseller, que ha assegurat que "això explica molt bé el caràcter del territori".

Segons ha explicat el mateix conseller, la visita amb el cos consular serveix per mirar d'enfortir els vincles entre el Departament i el cos consular, i per donar-los a conèixer "les singularitats del país". Romeva ha afirmat en un breu discurs davant dels cònsols que no s'ha escollit la Cartoixa d'Escaladei "per casualitat" sinó per diversos factors, entre els quals hi ha el paisatge i la cultura del vi, molt lligada amb la innovació.

D'altra banda, ha destacat el "valor espiritual" de la Cartoixa, un monument que recórrer per "trobar-se i generar coneixement". Finalment, el conseller ha destacat que el Priorat s'ha hagut de reinventar "en situacions de la història que el que fan, d'alguna manera, és destruir les pròpies oportunitats".

Romeva ha assegurat que la voluntat del Govern és "continuar enfortint el coneixement i la projecció internacional" del Priorat, que lluita amb una candidatura perquè el seu paisatge sigui declarat Patrimoni Mundial de la Unesco. "Ajuntaments, el Consell Comarcal i el Govern estem bolcats en què això sigui un patrimoni col·lectiu no només català, sinó universal", ha dit.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, ha defensat la voluntat dels prioratins de seguir endavant amb un model de desenvolupament basat en els valors de l’agricultura de qualitat i el respecte per l’entorn i el paisatge. Segons Garcia, “el nostre model es fonamenta en l’agricultura, el turisme i el paisatge de qualitat, i aquest és el model que volem seguir impulsat després que se’ns ha demostrat absolutament vàlid en una comarca on el progrés semblava haver passat de llarg gairebé durant tot el segle XX”. En paraules de Joan Carles Garcia, “la candidatura a la Unesco es una ocasió immillorable que té la comarca per preservar el seu paisatge i consolidar al territori un model de desenvolupament sostenible”.

Galeria d'imatges