‘Priorat-Montsant-Siurana’, candidata a Patrimoni Mundial de la UNESCO

El Consejo del Patrimonio Histórico accepta la candidatura prioratina, que presentarà a la UNESCO el febrer de 2018 junt al paisatge canari del Risco Caído.

El Consejo del Patrimonio Histórico, reunit a Santo Domingo de la Calzada, ha acceptat aquest matí la candidatura ‘Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani’ a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Això significa que l’Estat la presentarà al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO el febrer de 2018 per a què sigui reconeguda, si s’escau, el 2019.

El Consejo del Patrimonio Histórico és l’organisme estatal encarregat d’aprovar les diferents propostes i seleccionar-ne les que es presentaran al Centre de Patrimoni Mundial.

Finalment, doncs, dos seran les candidatures de l’Estat a Patrimoni Mundial de la Unesco l’any vinent: ‘Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani’ i "Paisatge Cultural de Risco Caído i els espais sagrats de muntanya de Gran Canària”, que ja va ser escollida el passat mes de març.

La proposta de candidatura, segons els requisits de la UNESCO, justifica el seu valor universal excepcional, en base als criteris V i VI establerts per la Convenció: per ser «un exemple eminent d’assentament humà tradicional, d’utilització tradicional del territori, representatiu d’una cultura i de la interacció humana amb l’entorn, especialment quan ha esdevingut vulnerable per l’impacte d’una mutació irreversible», i per «estar directament o materialment vinculat a esdeveniments o a tradicions vives, idees, creences o obres artístiques i literàries que tinguin una significació universal excepcional».

La candidatura ‘Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani’ està promoguda per l’Associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona, i ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.