10 anys de l’inici de la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco

El Priorat va celebrar ahir diumenge els 10 anys de l’inici del projecte de candidatura de la comarca a Patrimoni de la UNESCO –en el marc del Dia del Paisatge.0– amb un seguit d’actes a Escaladei. Entre els actes populars va destacar el vermut i ballada dels gegants de Falset, mentre que també hi va haver temps per a diverses taules rodones, en les quals es va poder debatre sobre alguns dels aspectes de present i de futur del paisatge de la comarca.

La jornada va estar organitzada per la taula que impulsa la candidatura (l’associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona) i es va desenvolupar al llarg de matí i tarda. Els primers actes del dia van tenir lloc a la cartoixa d’Escaladei, amb les intervencions de Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat; Pilar Just, presidenta de Prioritat, i Imma Costa, diputada de la Diputació de Tarragona. Seguidament, es van desenvolupar un parell de taules rodones. En la primera, es va posar damunt la taula: “D’on venim i on som, evolució de la percepció del paisatge. Visió externa i visió interna”. En la segona, el tema que es va plantejar va ser: “On volem anar i com ho fem: Eines de gestió, experiències i models”.

El matí va tancar-se amb un vermut a la plaça d’Escaladei i la presència dels gegants de Falset. Ja a la tarda, i després d’un dinar popular, va ser el torn de la presentació del llibre MicroCatalunya, un viatge als pobles més petits (de Marc Serena i Edu Bayer), i d’un ball de plaça, amb el qual es va cloure la diada.

La jornada també va servir per recapitular i informar els presents del moment en què es troba la candidatura del Priorat deu anys després que comencés a caminar. En aquest sentit, es va destacar que aquest 2017 s’ha signat el “Manifest d’Escaladei”, un compromís de totes les administracions per a la gestió del paisatge cultural agrícola del Priorat; s’ha presentant el dossier de candidatura al Consejo de Patrimonio Histórico, l’organisme estatal encarregat d’aprovar les diferents propostes i seleccionar-ne les que es presentaran al Centre de Patrimoni Mundial, i s’ha creat la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat-Montsant-Siurana, un òrgan de participació sectorial (amb participació d’institucions i agents públics i privats) que té caràcter consultiu i d’assessorament en la programació, coordinació i control de les polítiques en matèria de territori, paisatge i sostenibilitat.

D’ara en endavant, el calendari previst és el següent:

  • Durant el 2017 cal enllestir el dossier definitiu de candidatura, que el mes de setembre haurà de passar de nou pel Consejo del Patrimonio Histórico per ser presentat, si escau, al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO a principi del 2018.
  • Durant el 2018, si la candidatura ha estat presentada al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO, els especialistes de UNESCO-ICOMOS estudien el dossier i visiten el territori per veure i viure sobre el terreny allò que el dossier de candidatura planteja i el sistema de gestió proposa.
  • A mitjans de 2019, es durà a terme la Reunió de la Convenció del Patrimoni Mundial, en la qual es decideix quines propostes, de les presentades el 2018, s’inscriuran a la Llista del Patrimoni Mundial.