El Priorat constitueix una Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat per coordinar i potenciar els projectes territorials ja en marxa

El Priorat compta des d’aquesta setmana amb un nou òrgan de participació que té com a objectiu una millor coordinació i control de les polítiques en matèria de territori, paisatge i sostenibilitat de la comarca del Priorat. De fet, en la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana convergeixen tres dels projectes que actualment ja es desenvolupen a la comarca: la candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco, la Carta Europea de Turisme Sostenible i la Carta del Paisatge del Priorat.

La constitució de la Comissió es va fer dimarts d’aquesta setmana i va comptar amb la presència i participació de bona part de les entitats que en configuren la seva assemblea general. Es tracta d’una vintena d’entitats i d’institucions públiques i privades, entre les quals hi ha el Consell Comarcal del Priorat, ajuntaments, diversos departaments de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l’associació Prioritat, el Parc Natural de Montsant, l’Observatori del Paisatge de la Generalitat, la patronal PIMEC, les denominacions d’origen Priorat i Montsant, el Consorci de la Serra de LLaberia, la Federació de Cooperatives, Vitec...

Des d’un punt de vista jurídic i funcional, l’organ s’integra en l’estructura del Consell Comarcal del Priorat. En paraules del president del Consell, Jordi Sabaté, “és evident que a la comarca hi tenim en marxa una sèrie de projectes relacionats amb el paisatge i la sostenibilitat que tenen molts punts en comú i que van en una mateixa direcció, amb la qual cosa és necessari que en millorem la coordinació per poder anar més enllà”.

Alhora, però, la constitució d’aquesta comissió també està directament relacionada amb la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco (que acaba d’aprovar el Consejo del Patrimonio i que començarà a ser avaluada per la Unesco a principi de 2018). La candidatura prioratina té un dels seus pilars en la necessitat de bastir un sistema de gestió integral i integrat del paisatge, i la Comissió ja neix amb aquesta vocació.

La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana s’ha marcat diversos objectius: proposar iniciatives, aportar elements per a la fixació de prioritats, aprovar recomanacions d’actuació adreçades als agents públics i privats amb competències en la matèria, garantir i promoure fórmules de participació i fer el seguiment de la Carta del Paisatge del Priorat, la Carta Europea de Turisme Sostenible i el Pla de gestió del paisatge que implica la candidatura de Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la Unesco.

Més enllà dels assumptes de gestió i cordinació, la Comissió també vol convertir-se en el “think tank” més transversal, representatiu i autoritzat en assumptes de paisatge del Priorat. Lobjectiu és seguir projectant, tant de cara endins com de cara enfora, el projecte de reflexió col·lectiva que el Priorat du a terme entorn del paisatge i el territori.