Escolars del Priorat "caminen junts" cap a la declaració de Patrimoni Mundial

Una dotzena d’escoles del Priorat s’han sumat a l’activitat “Caminem junts cap a la declaració de patrimoni”. Al llarg d’aquesta primera setmana de juny, els alumnes dels centres realitzaran sortides per camins i espais naturals emblemàtics dels seus municipis. Amb aquesta iniciativa exemplificaran de manera simbòlica el suport a la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a patrimoni de la UNESCO i, alhora, seguiran prenent consciència dels valors del paisatge de la comarca i de la necessitat de respectar el seu entorn natural.

En alguns casos, les activitats programades representen un nou pas en la relació d’aquests alumnes amb el seu entorn més proper. Alguns exemples en són la Zer L’Aglà (Gratallops, La Vilella Baixa i El Molar), que realitzarà un sortida pels senders que tenen apadrinats; l’Escola Sant Isidre de Capçanes, que recorrerà els camins que, de la mà del Consorci de la Serra de Llaberia, va senyalitzar fa un parell de cursos; l’Escola Sant Feliu dels Guiamets, que s’arribarà fins al mirador del pantà, on ja hi va fer una plantada d’arbres, i l’Escola Antoni Vilanova de Falset, que visitarà els espais de Sant Gregori i Sant Cristòfol (àrea Grefol), en el manteniment dels quals col·labora periòdicament.

La implicació dels centres escolars del Priorat amb el projecte de candidatura a patrimoni de la UNESCO ha estat, per tant, una constant en els darrers anys. En aquest sentit, cal recordar “Priorat: art, paisatge i escola”, una proposta didàctica i interdisciplinària que va descobrir als escolars els elements que defineixen el paisatge del Priorat mitjançant l’obra de diferents artistes. “Priorat: art, paisatge i escola” es va dur a terme el curs 2011-2012 i hi van prendre part un bon nombre d’escolars d’Educació Infantil, Educació Primària i ESO.

  • Zer l’Aglà (Gratallops, La Vilella Baixa i El Molar). Sortida als camins apadrinats.
  • Zer Baix Priorat (Bellmunt, El Masroig i Porrera). Sortida a l’Enclusa de Falset.
  • Escola Sant Isidre. Caminada pels camins senyalitzats amb els tècnics del Consorci de la Serra de Llaberia fa dos cursos.
  • Escola Dr. Piñol i Aguadé. Ruta per la Serra de Montsant.
  • Escola Sant Feliu. Caminada al mirador del pantà dels Guiamets.
  • Escola Antoni Vilanova. Sortida a l’Espai Grefol.
  • Escola Anicet Villar. Sortida amb el Consorci de la Serra de Llaberia per alliberar exemplars de tortuga mediterrània.
  • Escola Garbí. Sortida al Mas de les Pareres.