Jornada "Per un tros de futur" sobre dinamització agrària territorial

El Consell Comarcal del Priorat, el Parc Natural de Montsant i l’associació Prioritat organitzen una jornada tècnica i taula de treball sectorial que du per títol: “Per un tros de futur! Eines per a la dinamització agrària territorial”. La jornada està prevista per al divendres 21 d’octubre (entre les 8.30 i les 12 hores) a la seu del Parc Natural de Montsant, a La Morera de Montsant.

El programa presenta un seguit d’eines i experiències que han resultat exitoses a d’altres territoris per a fer front a grans problemes que afecten el model agrari tradicional: l’abandonament de terres de conreu, el despoblament, la manca de relleu generacional, la desaparició de la ramaderia extensiva i el tancament d’obradors tradicionals, entre d’altres.

Segons els organitzadors, “aquesta jornada vol servir d’inspiració a entitats, tècnics, gestors i representants de l’administració pública que intervenen en la planificació territorial, el desenvolupament local i la gestió del paisatge, amb la recuperació de l’activitat agrària com a eix vertebrador”. I en paraules del president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, “des del Consell entenem que aquesta jornada té una gran importància perquè el relleu generacional segueix sent un dels grans reptes que tenim en aquesta comarca quan parlem de la pagesia i aquest és un factor fonamental de cara al manteniment del paisatge i el projecte de comarca que ara tenim damunt la taula”.

La Jornada s’adreça a entitats, personal tècnic, gestors i representants de l’Administració pública que intervenen en la planificació territorial, el desenvolupament local i la gestió del paisatge. La Jornada s’emmarca dins el Pla anual de transferència tecnològica del Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El programa es concreta de la següent manera. A les 8.30 hores del matí hi ha previstes les inscripcions i el lliurament de documentació. A les 8.45 s’iniciarà la presentació de la jornada, a càrrec de Jordi Sabaté, president de la Junta Rectora del Parc Natural de Montsant i vicepresident del Consell Comarcal del Priorat. A les 9 hores està prevista la ponència “Què és un banc de terres, aspectes metodològics a tenir en compte i experiències de bancs de terres municipals”, a càrrec de Gisela Andrés Pujol, enginyera agrònoma i màster de Planificació Territorial. A les 9. 30 hores s’ha programat la intervenció de Jordi Puig Roca (membre de la Xarxa de Custòdia del Territori i expert en custòdia agrària) sobre: “Custòdia agrària (manual de bones pràctiques, tipologia d’acords i ajuts existents)”. A les 10.20 li tocarà el torn a Beatriz Anievas, i Borja García, que compartiran amb els presents l’experiència del banc de terres del Bierzo. La jornada es clourà amb un torn de precis i preguntes, a càrrec de Pilar Just, presidenta de Prioritat.

Cal formalitzar l’assistència via telefònica (977 82 73 10) o mitjançant correu electrònic: info.pnmontsant@gencat.cat