La segona edició del Dia del Paisatge, el 17 de juny a Escaladei

La segona edició del Dia del Paisatge ja té data: el diumenge 17 de juny. Com a la primera edició, així com a les properes, l’acte tindrà lloc a Escaladei, emplaçament que gaudeix a la vegada d’una centralitat física i simbòlica a la comarca del Priorat. La jornada, organitzada per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana, té voluntat participativa i és oberta a tothom.

Per tal de fer visible la diversitat del mosaic, enguany s’iniciarà una itinerància simbòlica dels pobles de la comarca, amb un municipi convidat a cada edició. Enguany, Ulldemolins que, precisament, celebra durant el 2018 l’any Amigó. Jaume Amigó, nascut a Ulldemolins a principis del segle XVI, va ser una figura cabdal per entendre el renaixement a Catalunya i l’església del poble, la primera construïda en aquest estil al nostre país.

La jornada es dividirà en dues parts. La primera, al matí, tindrà un caire més informatiu i de debat i intercanvi. L’objectiu és explicar en quin moment del procés es troben la candidatura del Priorat a Patrimoni de la UNESCO i el desplegament del Sistema de Gestió.

Després de la rebuda als assistents (9.30 h) per part de l’alcaldessa de La Morera i Escaladei, Meritxell Martorell, i de la presentació del Dia del Paisatge.1 per part de Joan Carles Garcia, vicepresident de la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat, es donarà la veu (10.00 h) a representants de l’equip de redacció i producció del dossier de candidatura, que estarà a disposició dels que vulguin fullejar-lo. Roger Pascual i Carol Van Waart, amb la col·laboració de Rafel López Monné, reflexionaran sobre el contingut i el continent del dossier, sobre la recerca, la sistematització, la imatge i la tria formal, entre altres. A continuació, s’explicarà el marc i el desplegament del Sistema de Gestió, i Elisa Barceló, coordinadora de l’Oficina del Paisatge, presentarà aquest nou òrgan de suport tècnic i execució de la Comissió.

Un cop finalitzat aquest primer bloc, es farà una taula rodona amb representants dels diferents fòrums que constitueixen el Sistema de Gestió, ara com ara, per tal d’explicar processos, dinàmiques i intercanviar punts de vista i possibles col·laboracions. Hi intervindran Montse Capdevila i diversos monitors, del Fòrum d’Ensenyament; Ferran Mestres, del Fòrum Agrari; Sergi Méndez, del Fòrum de Turisme, i Núria Sedó, del Fòrum de Cultura.

Els actes del matí es clouran amb la presentació del poble convidat d’enguany: Ulldemolins, i amb el vermut a la plaça d’Escaladei, on es duran a terme actuacions proposades des d’Ulldemolins i on s’hi podran trobar parades d’entitats i associacions comarcals.

Un cop finalitzat el vermut, Ulldemolins i la Fonda Toldrà oferiran el dinar (14.30 h) amb la tradicional Truita amb suc (Caldrà inscripció per al dinar. Aforament limitat!! Preu: 8€).

A la sobretaula (16.30 h), es presentarà el llibre “República pagesa” amb la seva autora, Montserrat Tura, i Pep Riera, de la Unió de Pagesos.

Un cop finalitzada aquesta presentació, i per tancar la segona edició del Dia del Paisatge, la plaça d’Escaladei es vestirà de festa amb l’actuació en directe de grups de la comarca com Phil Oksera i alguns membres de Llunàtics.