Més de 230 alumnes participaran a la primera edició de “Coneixem el Priorat”, que tindrà lloc a La Vilella Alta el proper onze de maig

La Vilella Alta rebrà l’11 de maig més de 230 alumnes de la comarca en el marc de “Coneixem el Priorat”, una iniciativa pensada perquè els escolars coneguin i prenguin consciència dels valors materials i immaterials de la seua comarca.

Amb la descoberta de la Vilella Alta s’inicia un projecte sorgit durant les sessions de treball fetes pel Fòrum d’ensenyament, que està format per mestres voluntaris, Prioritat, el Servei Educatiu del Priorat i el Consell Comarcal del Priorat, en el marc del Pla de Gestió de la Candidatura Priorat – Montsant - Siurana a Patrimoni de la Humanitat. El projecte compta amb el suport de l'Oficina Jove del Priorat.

L’activitat, que es durà a terme aquest mes de maig a la Vilella Alta, es planteja com a prova pilot que esdevingui una proposta estable i regular, que recorri els pobles del Priorat en els propers cursos. Enguany l’activitat proposa un seguit de tallers als 180 alumnes de cicle mitjà que s’hi donaran cita. A més, també s’ha implicat els centres d’ensenyament secundari de Falset i Cornudella per tal que els tallers que faran la canalla siguin monitoritzats pels alumnes de quart d’ESO de l’INS Priorat i tercer d’ESO del SIN Montsant. D’aquesta manera, i tenint en compte els dos cicles que participaran de l’experiència, “Coneixem el Priorat” proposa treball i aprenentatge a nivells diferents d’edats i percepció, amb un enfocament estimulant, lúdic i directe que permet que uns i altres s’apropin a la realitat de la comarca.

Els tallers programats són Mirador, que explicarà el mosaic del paisatge del Priorat, eix central de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni de la UNESCO; Retaule, en el qual es coneixerà, per mitjà d’un joc, el retaule de l’Església del poble; Molí, que permetrà visitar un molí d’oli antic i un de nou i també fer un tast d’oli; Font Vella, en el qual es parlarà dels marges de pedra seca i es treballarà la flora autòctona; Jota, taller de ball per aprendre a ballar la Jota de la Vilella Alta; Cens d’Orenetes, que consisteix a fer un recompte de les poblacions d’aquests moixons, i Gimcana, que permetrà recórrer els carrers i places del poble,  mentre es passen una sèrie de proves i s’acaba amb un premi solidari en suport a l’entitat  Proactiva Openarms, d’ajut als refugiats.

A més dels alumnes de l’INS Priorat de Falset i el SIN Montsant de Cornudella que, com dèiem, faran de monitors dels tallers “Coneixem el Priorat”, la resta de participants són els alumnes de totes les escoles de la comarca (Escola Antoni Vilanova i les 5 ZER: l’Aglà,  Baix Priorat,  Montsant Serra de Prades,  Les Vinyes i Montsant).

Des de Prioritat i el Consell Comarcal ens felicitem per la bona acollida de la proposta, que augura una bona continuació de les activitats del Fòrum d’ensenyament en el futur, com a ens integrat en el Sistema de Gestió de la candidatura.