Puigdemont rep al Palau de la Generalitat els representants de la candidatura del Priorat a la Unesco

Els impulsors de la candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani” s’han reunit aquest dijous amb el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. En el decurs de la trobada, els impulsors han exposat al president l’estat en què es troba la candidatura així com les actuacions que està previst dur a terme tant a curt com a mitjà termini.

Per part dels impulsors han assistit a la trobada Pilar Just, presidenta de Prioritat; Joan Carles Garcia i Jordi Sabaté, president i vicepresident del Consell Comarcal del Priorat, respectivament, i Immaculada Costa, diputada de la Diputació de Tarragona.

Al llarg de la trobada, s’han comentat fets destacats que s’han produït en els darrers temps, com la signatura del “Manifest d’Escaladei” per a la gestió del paisatge o la compareixença davant del Gupo de Trabajo I i el Consejo de Patrimonio Histórico.

Els impulsors han destacat que el projecte segueix endavant el seu camí per obtenir el reconeixement de la UNESCO, amb el mes de setembre en l’horitzó. Aquesta és la data en què l’Estat decidirà si presenta la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a la UNESCO el febrer del 2018, perquè sigui avaluada durant el proper any i, si tot és correcte, acabar sent inscrita a la Llista de Patrimoni Mundial el 2019.

En aquests moments, des del Priorat es treballa per reforçar el dossier d’una candidatura complexa i de gran abast, incidint, per exemple, en l’anàlisi comparativa que permet establir els valors que pot aportar a la Llista de Patrimoni Mundial.

Els impulsors també han exposat al president Puigdemont el sistema de gestió, que el Consejo del Patrimoni Histórico, reunit recentment, va qualificar d’excepcional i excel·lent pel grau d’implicació de la comunitat i les institucions, per la seva transversalitat i perquè és fidel als principis de la Convenció del Patrimoni Mundial.

En relació als sistema de gestió, s’ha incidit davant del president de la Generalitat en la necessitat de fixar degudament les bases i estructures formals que han de garantir el seguiment del full de ruta establert, les línies estratègiques marcades i les actuacions consensuades, a partir del compromís actiu i de l’assumpció de compromisos específics de tots els actors que participen de l’ens de gestió, entre aquests, els representants dels diferents departaments de la Generalitat.

A la trobada entre el president de la Generalitat i els impulsors de la candidatura també hi han assistit Òscar Peris, delegat del Govern a Tarragona; Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials d’Agricultura a Tarragona; Jordi Agràs, director del Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, i Salvador Puig, director d’INCAVI.