Una seixantena de persones constitueixen el Fòrum de Turisme Sostenible del Priorat

Una seixantena de representants del sector turístic de la comarca del Priorat van participar en la constitució del Fòrum de Turisme Sostenible del Priorat, ahir a la tarda en una trobada al Casal Flor de maig de Gratallops. Aquesta és una iniciativa que es deriva de la recent constitució (sota el paraigua del Consell Comarcal del Priorat) de la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana, un òrgan que té com a objectiu una millor coordinació i control de les polítiques en matèria de territori, paisatge i sostenibilitat de la comarca del Priorat.

En el si d’aquesta Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat, hi sorgeixen dos organismes de treball: el fòrum ciutadà (que es reunirà periòdicament) i un grup de treball continuat (que s’ha anomenat “Taula de turisme”). En tots dos casos, són organismes que deriven dels que ja existien en el marc de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), tot i que ara, en integrar-se a la Comissió, es veuen renovats i ampliats.

Mentre que la voluntat del fòrum és la de ser el marc col·lectiu de debat, participació i coordinació pel que fa a tots els temes relacionats amb el desenvolupament turístic de la comarca, sobre la base de la sostenibilitat, la Taula de turisme serà l’encarregada de dissenyar els plans, les estratègies i les accions que calgui impulsar per aconseguir els objectius fixats. Igualment, es podran crear grups de treball dedicats a analitzat àrees o temàtiques específiques que preocupen el sector turístic, sempre amb l'assessorament tècnic corresponent.

Tant el Fòrum com la Taula de turisme compten amb una important representació del sector privat. També cal tenir en compte que la comarca està acreditada amb la CETS des de l’any passat i, de fet, la reunió d’ahir a Gratallops va servir, en bona mesura, per què representants del Parc Natural de Montsant exposessin en quin estat es troba l’aplicació de la CETS i per tal que els assistents ratifiquessin la memòria d’activitats 2016-2017.

Comissió del paisatge: qui i com

En l’acte, el president del Parc Natural de Montsant i del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, va explicar als presents què és i com funcionarà la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana. La Comissió s’ha marcat diversos objectius: proposar iniciatives, aportar elements per a la fixació de prioritats, aprovar recomanacions d’actuació adreçades als agents públics i privats amb competències en la matèria, garantir i promoure fórmules de participació i fer el seguiment de la Carta del Paisatge del Priorat, la Carta Europea de Turisme Sostenible i el Pla de gestió del paisatge que implica la candidatura de Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la Unesco.

En aquesta comissió hi estan representades una vintena d’entitats i d’institucions públiques i privades, entre les quals hi ha el Consell Comarcal del Priorat, ajuntaments, diversos departaments de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l’associació Prioritat, el Parc Natural de Montsant, l’Observatori del Paisatge de la Generalitat, la patronal PIMEC, les denominacions d’origen Priorat i Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia, la Federació de Cooperatives, Vitec...